Hoe werkt Sip telefonie

SIP zorgt voor connectiviteit en toegang. Het maakt communicatie tussen twee SIP apparaten op een peer-to-peer basis mogelijk. SIP verstuurt een oproep, en deze wordt bevestigd of afgebroken. Zodra de set-up is gelukt neemt het Real Time Transport Protocol (RTP) de communicatie over. Aan het einde van het gesprek hangt de gebruiker op, en de SIP boodschap “bye” wordt verzonden naar het andere einde.

Er is echter meer mogelijk dan alleen het opzetten van een telefoongesprek. De SIP proxy houdt precies bij waar een gebruiker zicht bevindt in het netwerk en of hij aanwezig is. De SIP registration server registreert de mogelijkheden en de voorkeuren van de gebruiker. Stel dat iemand in gesprek is terwijl een telefoongesprek van een belangrijke klant binnenkomt. Door herkenning van het nummer van de klant zou het eerste gesprek natuurlijk in de wacht geplaatst kunnen worden.

Dankzij de vastgelegde voorkeuren (uitwijk naar alternatief medium) en mogelijkheden (gebruiker beschikt over chat mogelijkheden) kan de gebruiker – na enkele vragen of het contact ook via een chat-sessie mag plaatsvinden -zijn klant via een chat-sessie te woord staan en afspreken om even later terug te bellen.